miercuri, 28 decembrie 2011

Tarta cu praz si ceapa

Dupa o pauza neintentionat de mare m-am reapucat de tarte. Stiu ca nu are nici o legatura cu spiritul Craciunului, insa cine spune ca ar trebui sa aiba? Tartele sunt bune oricand, fie ca este sau nu zi de sarbatoare :) Si cum dupa multe sarmale, carnati si alte bucate traditionale alese avem nevoie de ceva destul de consistent dar nu foarte, aceasta tarta este ceva ideal.

Ingrediente pentru 8 portii:
Aluat:
  • 175g faina 
  • 75g unt
  • 1 ou
  • 2-3 linguri apa calduta
  • 1/2 lingurita sare
Umplutura:
  • 25g unt
  • 1 ceapa
  • 1/2 lingurita cimbru
  • 450g praz
  • 50g branza Emmenthal
  • 3 oua
  • 300ml smantana
  • nucsoara, piper negru macinat, sare
Asa cum v-am invatat deja atunci cand vine vorba de tarte, totul incepe cu prepararea aluatului. Se pune faina intr-un bol si se amesteca bine cu untul, pana cand se obtine o compozitie similara cu firimiturile de paine. Separat se bate oul, se adauga apa si sarea si se incorporeaza in amestecul de faina. Se va obtine un aluat nelipicios, pe care il lasati la rece, in frigider, timp de 30 de minute. 



Dupa ce a stat la rece, se intinde in forma de tarta (minim 25cm diametru), cat mai omogen. Aluatul trebuie copt putin inainte de a adauga compozitia; asa ca, intepati-l de mai multe ori cu o furculita, taiati o bucata de hartie de copt si puneti-o deasupra impreuna cu niste fasole,  pentru a va asigura ca nu se umfla foarte mult in cuptor. Puneti forma in cuptorul preincalzit la 190 grade (foc mediu) si lasati-o timp de maxim 10 minute, pana cand marginile incep sa devina aurii. 


Intre timp insa, incepeti prepararea compozitiei. Taiati marunt ceapa si prazul. Intr-o tigaie mare topiti untul si adaugati ceapa si cimbrul; cand s-a inmuiat, adaugati si prazul (nu lasati ceapa sa se rumeneasca).

 

Dupa 10-15 minute, cand prazul s-a inmuiat si el, opriti focul si pregatiti sosul: amestecati intr-un bol ouale, smantana, nucsoara, sarea si piperul.


Cand aluatul a inceput sa se rumeneasca, se scoate si el din cuptor si puteti incepe asamblarea tartei. Puneti amestecul de praz in forma de tarta si presarati deasupra branza Emmenthal.



Turnati sosul deasupra si puneti tarta in cuptor pentru inca 20 de minute, pana cand devine aurie.


Rezultatul il puteti vedea mai jos. Cat despre gust, cred ca poza spune totul :)

 






O puteti servi calda, cu sau fara salata verde. Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu